Ringridningens historie går helt tilbage til Middelalderen, hvor det var en både populær og frygtet underholdning i de europæiske konge- og fyrstedømmer.
Frygtet, fordi ringridning indgik i de barske ridderkampe, ofte med livet eller førligheden som indsats. Det var Christian III og hans søn Frederik II, der i Danmark i 1500-tallet indførte og ændrede ridderkampen til rytterdyst.
Det er imidlertid Christian IV, der regnes som den første royale ringrider. Ved hans kroning i 1596 blev der arrangeret ringridninger over flere dage og med deltagelse fra Europas kongehuse og fyrstedømmer. Christian IV var selv en ivrig ringrider og deltog i ringridninger både i Danmark, England og Tyskland.
Der skulle dog gå tre århundreder, før ringridersporten for alvor bredte sig til Sønderjylland. Fra begyndelsen af 1800-tallet er der beretning om, at ringridning indgik i landsbyfester. I 1845 havde hertug Christian August af Augustenborg og hans gemalinde sølvbryllup. I festlighederne indgik en storslået ringridning med deltagelse af 450 ryttere. Ringriderfesten i Sønderborg, som den kendes i dag, blev organisatorisk stiftet i 1888, men ringriderfest nummer 100 blev først holdt 110 år senere, i 1998. Det hænger sammen med at festerne var forbudt under de to verdenskrige og på grund af mund- og klovsyge.
På tirsdage forud for Ringriderfesten er det muligt at opleve lidt af Middelalderens ringridning på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.
Vil du dybere ned i ringridningens spændende historie så besøg Danmarks eneste Ringridermuseum. Det finder du i Sønderborgs næstældste hus i Kirkegade. For åbningstider klik på ”Museet” på denne hjemmeside.