Signalementet af Sønderborg Vinen 2024

Signalementet af Sønderborg Vinen 2024

25. november 2023 13:12 , af Jens Michael Damm

Druesorten er syrah, farven er dyb rubin med en antydning af lilla. Duften og smagen er kompleks og med intense modne blåbær og sorte kirsebærnoter, sart vanilje og cedertræ.

Det er det signalement, som vinspecialister giver af Sønderborg Vinen årgang 2024, som sendes på markedet af Ringriderfesten i Sønderborg i samarbejde med Wohlenberg Vinhandel.

Den stilrene etikette er designet af grafikeren Jesper Philipsen fra Gotosonderborg.dk. Etiketten prydes af Olafur Eliassons kunstværk ”Alssund Pavillon”. Den over syv meter høje karakteristiske installation i rustfrit stål finder man foran Alsion lige ud mod Alssund.

I fjor kom Sønderborg Vinen fra Spanien. I år er det Middelhavsklimaets varme og tørre sommer, der har sikret druerne en god opvækst i det lille sydfranske kooperativ ”Les Producteurs Réunis”. Vinen lagres på medium-toasted fransk egefad i fem måneder, inden den blandes, filtreres og tappes på flasker.

Resultatet er en stor fyldig vin med vidunderlig balance i mellem tanniner og intens frugt, som vinspecialister udtrykker det. Vinen har en alkoholprocent på 14 og bør serveres ved en temperatur på16 til 18 grader celsius. Den er specielt velegnet til julemaden og efterårs- og grillretter.

Sønderborg Vinen, der er landets ældste ”byvin”, forhandles af Wohlenberg Vinhandel og koster 99 kr. per flaske og 550 kr. for en kasse med seks flasker. Overskuddet fra salget af mellem 3000 og 4000 flasker vin indgår i Ringriderfestens samlede regnskab, hvoraf en væsentlig del udloddes til egnens foreninger.